Restauracja KAPIAS – Złoto na Festiwalu Śląskie Smaki 2014
10 lat temu
8 czerwca 2014 w Zawierciu odbył się Festiwal Śląskie Smaki w którym Restauracja KAPIAS postanowiła wziąć czynny udział. Wystartowaliśmy w kategorii profesjonalistów.
Menu skomponowano tak by przenieść magię ogrodu do kuchni. Menu przez nas zaproponowane składało się z:
- przystawka: marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej, kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem, nalewka z igieł sosny;
- zupa: zupa z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawiku zajęczego, kwiatu kocimiętki;
- danie główne: gęś goczałkowicka gotowana w tłuszczu, pęczak, nasiona słoneczniku, sałatka z kwiatów jadalnych skropiona syropem z mniszka lekarskiego.
Werdykt jury pod kierownictwem Pana Remigiusza Rączki był dla nas bardzo satysfakcjonujący. Zdobyliśmy I miejsce, statuetkę „Złoty Durszlak 2014″ oraz tytuł: „Ekspert Śląskich Smaków 2014″.