Sezon na gęsinę 2015
W Restauracji Kapias przyszedł czas na SEZON NA GĘSINĘ.
Mięso z polskich gęsi uznawane jest za mięso markowe, najwyższej jakości. Gęsina to produkt delikatesowy, smakowity i co najważniejsze zaliczany do zdrowej żywności.
Jej właściwości to: wysoki udział białka oraz łatwo przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso i tłuszcz gęsi charakteryzują się unikalnymi walorami, przewyższającymi odpowiednie produkty uzyskiwane z innych gatunków zwierząt. Co ważné, zawiera ono kwasy CLA– sprzężone kwasy linolowe, które mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii.
Dla osób odchudzających się i dbających o linię mięso to powinno być stałym elementem diety żywieniowej. O wysokiej wartości odżywczej i walorach smakowych markowej polskiej gęsiny decydują specyficzne właściwości genetyczne gęsi, utrzymanie ptaków w odpowiednich warunkach środowiskowych, właściwa technologia odchowu i tuczu gęsi.
Najbardziej pożądaną gęsią na rynku europejskim jest Biała Gęś Owsiana– gęsi te w ostatnich trzech tygodniach chowu przed ubojem żywione są wyłącznie ziarnem owsa, któremu przypisuje się wyjątkowe wartości biologiczne. Dzięki temu mięso gęsi owsianych charakteryzuje się doskonałą smakowitością.
Gęsina to rarytas wśród drobiowych mięs. Polacy coraz chętniej sięgają po nią przez cały rok, jednak mięso to jest najlepszej jakości właśnie jesienią. Apogeum zakupów jest listopad, kiedy 11 dnia miesiąca obok Święta Niepodległości przypada dzień Św. Marcina, niosący z sobą długą tradycję spożywania gęsiny.
Restauracja KAPIAS zaprasza na SEZON NA GĘSINĘ. Poniżej sezonowe menu przygotowane przez naszego Szefa Kuchni.
Treść na podstawie informacji zaczerpniętych z www.polskagastronomia.com