Goût de France
5 – 21 marca 2016 – smaki kuchni francuskiej w Restauracji Kapias.
1500 szefów kuchni oraz 150 ambasad na 5 kontynentach uczestniczy w wydarzenia organizowanym na cześć francuskiej kuchni na świecie.
Akcja Gout de France organizowana jest po raz drugi i docelowo ma stać się wydarzeniem organizowanym corocznie na wiosnę. Przedsięwzięcie to zostało przeprowadzone z inicjatywy słynnego szefa kuchni Alaina Ducasse’a oraz francuskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego.
Gout de France ma przybliżyć francuski styl życia, francuskie produkty regionalne i promować Francję jako kierunek turystyczny. Gastronomia jest bowiem jedną z głównych atrakcji turystycznych tego kraju. Nawiązując do pomysłu Auguste’a Escoffiera, który w roku 1912 zainicjował tzw. „Kolacje Epikura”- to samo menu, tego samego dnia, w wielu miastach na świecie, dla jak największej liczby gości – wydarzenie Gout de France ma tchnąć nowe życie w tę ideę.
Ponad 1500 szefów kuchni na 5 kontynentach urządzi święto na cześć kuchni francuskiej i kojarzonym z nią wartościom jak dzielenie się tym co najlepsze. Szefowie zaproponują gościom menu, w którym królować będą dania charakteryzujące francuską sztukę kulinarną. Receptury uwzględnią obecne trendy kulinarne, z oszczędnym stosowaniem tłuszczu, cukru, soli, z dbałością o zasady zdrowego odżywiania i poszanowania środowiska naturalnego.
Restauracja Kapias jako jedna z 86 restauracji w Polsce przystąpi do akcji Gout de France, z tej okazji chcemy Państwa serdecznie zaprosić do udziału w tym przedsięwzięciu i skosztowania potraw przygotowanych przez naszego Szefa Kuchni. W tym roku spróbować potraw kuchni francuskiej w Restauracji Kapias można będzie od 5 marca do 21 marca.
Szczególna data to 21 marca 2016 wtedy to o godzinie 18 00 odbędzie się w Restauracji Kapias wieczór z kuchnią francuską organizowany w ramach akcji Gout de France. Tego wieczoru Szef Kuchni zaproponuje państwu menu degustacyjne składające się z 6 dań w cenie 70 PLN/os. Zainteresowanych udziałem w tym wydarzeniu prosimy o dokonanie rezerwacji pod numerem telefonu 667 777 081.
Nowe dania w menu Restauracji Kapias w okresie trwania Goût de France:
Entrée/Przystawka
Escargot/beurre/persil
Ślimak/masło/pietruszka
Soupe/Zupa
Crème de poireaux et pommes de terre
Krem z pora i ziemniaka
Plats/Dania
Cabillaud/lentilles/poireau
Dorsz/soczewica/por
Joue de bœf/purée/carottes
Policzki wołowe/purée/marchew
Dessert /Deser
Marguise au chocolate
Markiza czekoladowa
Menu degustacyjne na wieczór Smak Francji 21 marca 2016, godz. 18:30
Entrée/Przystawka
Foie gras/poire/poivre rouge/crumble aux noix
(Foie gras/gruszka/pieprz czerwony/kruszonka orzechowa)
Plat I/Danie I
Cabillaud aux lentilles avec sauce poireau
(Dorsz z soczewicą w sosie porowym)
Plat II/Danie II Joue de bœuf bourguignon
(Wołowina po burgundzku)
Dessert I/Deser I
Marguise au chocolate
(Markiza czekoladowa)
Dessert II/Deser II Nougat glacé aux graines de pivot
(Lody nugatowe z makiem)
Fromages/Sery
Saint Nectaire/Bleu’auvergne/ Brie
Prix du set menu/Cena zestawu 70 PLN/os.